Εκλογές

Είναι μεγάλη υπόθεση το να ψηφίζεις.

Έχουμε συμφωνήσει σαν κοινωνία πως κάθε 4-5 χρόνια (αν όλα πάνε καλά) θα επιλέγουμε τους ανθρώπους που θα μας εκπροσωπήσουν στη νομοθεσία και την αυτοδιοίκηση. Στήνουμε εκλογικά κέντρα, συγκεντρωνόμαστε σε αυτά και δηλώνουμε τις επιλογές μας κρυφά. Όχι γιατί ντρεπόμαστε να φωνάξουμε τα πιστεύω μας, αλλά για να κάνουμε την επιλογή που πιστεύουμε πως είναι σωστή χωρίς πίεση από τους γύρω μας. Στο τέλος βλέπουμε ποιες επιλογές είναι οι πιο δημοφιλείς και τους δίνουμε λίγη εξουσία πάνω μας, όχι περισσότερη από την απολύτως απαραίτητη.

Έχει τα προβληματάκια του, όπως οτιδήποτε στον κόσμο άλλωστε. Δουλεύει, όμως, στη βάση του. Καλύτερα απ’ ότι στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη (και σίγουρα απ’ ότι στην Ελλάδα που μεγάλωσαν οι παππούδες μας, για να μην πω οι γονείς μας.)

Αν είσαι γεννηθείς το ’98 όπως εγώ αυτή είναι η πρώτη φορά που ψηφίζεις στην Ελλάδα. Σου δίνεται η ευκαιρία να πεις τη γνώμη σου με τον μόνο τρόπο που πάντα ακούγεται. Βρες, λοιπόν, κάποιους υποψήφιους με τους οποίους συμφωνείς και υποστήριξέ τους με την ψήφο σου. Δε χρειάζεται να συμφωνείτε στα πάντα, αλλά σίγουρα χρειάζεται στα σημαντικά για εσένα θέματα.

Άμα νιώθεις πως όποιον και να ψηφίσεις δε θα κάνει τη διαφορά δεν πειράζει. Άμα δε μπορείς να βρεις κανέναν με τον οποίο να ταιριάζεις πολιτικά δεν είναι πρόβλημα. Πήγαινε και ρίξε λευκό. Δεν πηγαίνει στο πρώτο κόμμα, για την ακρίβεια δεν προσμετράται καν στα τελικά αποτελέσματα. Υπάρχει για να δηλώσεις την απολύτως έγκυρη και σεβαστή γνώμη σου, χρησιμοποίησέ το.

Οτιδήποτε και να κάνεις, μη μείνεις σπίτι γιατί “οι Ευρωεκλογές δεν είναι σημαντικές”, “θα ψηφίσω στις επόμενες”, “το κεφάλι μου πάει να σπάσει από το χτεσινό ρε φίλε”. Αποδέχεσαι πως άλλοι άνθρωποι θα επιλέξουν αντί για σένα. Περισσότερο, δίνεις πάτημα σε ανθρώπους που δε θέλουν να γίνουν οι επόμενες εκλογές. Ναι, αυτές στις οποίες θα ψήφιζες.

Ψήφισε, θα νιώσεις πιο μεγάλος από τότε που άνοιξες λογαριασμό στην τράπεζα. Από τότε που μέθυσες και οι γονείς σου δε σου έβαλαν τις φωνές, αλλά σε φρόντισαν με τόση κατανόηση. Που μπορούσες πλέον να δικαιολογήσεις ο ίδιος τις απουσίες σου στο σχολείο. Που απέκτησες δίπλωμα οδήγησης. Που έκανες πρώτη φορά σεξ με έναν άνθρωπο που αγαπούσες (ή/και αγαπάς!)

Το χρωστάς στον εαυτό σου να γίνεις πραγματικά ενήλικας.


Επειδή το έψαξα, όταν δεις το ψηφοδέλτιο μην αγχωθείς για την πλευρά που θα βάλεις το σταυρό. Αριστερά ή δεξιά, είναι πάντα έγκυρο άμα είναι δίπλα στο όνομα του υποψήφιου εκπροσώπου σου.

Το παραπάνω δεν αποτελεί κάποιου είδους μεταφορά σχετική με το πολιτικό φάσμα στο οποίο ανήκεις.

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

1 Σχόλιο

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *